Gavepapir – en gave i sig selv?

Kender du følelsen? Du får en gave, og spændingen over, hvad der er i, er stor. Du klipper først gavebåndet over, sender et smil til gavens afsender, og så begynder du at fjerne gavepapiret. Når pakken er åbnet, undersøges indholdet nøje, og kassen lægges til side, fordi den jo alligevel ikke har nogen værdi mere. Men hvad nu hvis du ønsker at gavepapiret skal være mere end bare noget man smider væk efter?

Hvordan vælger man det rette gavepapir?

Når man skal vælge gavepapir, kan man kigge på forskellige kriterier. 

Pris

Hvor meget vil du give for gavepapiret? 

Farve

Hvilken farve skal gavepapiret være?

Kvalitet

Hvor tykt og slidstærkt skal gavepapiret være? 

Miljø

Hvor miljøvenligt skal gavepapiret være? 

Når man skal vælge det rette gavepapir skal man finde ud af hvad man prioriterer højest. Er en billig pris vigtigst, eler er det vigtigst at kvaliteten er høj, og at man samtidig passer på miljøet? Dertil skal man jo tænke over farverne, hvis man nu er ude efter at bruge ensfarvet gavepapir, for eksempelvis. Det kan i mange sammenhænge være en stor fordel. Hvis man vil vælge noget andet end ensfarvet gavepapir, kan man gå efter noget med et flot mønster. 

Hvorfor vælge ensfarvet gavepapir?

Ny forskning viser, at det ensfarvede gavepapir kan have en positiv effekt på modtageren. En undersøgelse fra University of Missouri-Columbia viser, at gavepapiret har en real psykologisk effekt på modtageren. Det ensfarvede gavepapir giver nemlig en følelse af ro og forudsigelighed, og dette kan have en positiv effekt på modtagerens humør. Forskerne konkluderer derfor, at det ensfarvede gavepapir er en gave i sig selv. De anbefaler også, at man vælger en farve, der passer til modtagerens personlighed. Et eksempel på dette er at give et blåt gavepapir til en person, der er rolig og afslappet. Hvis du derimod vil give en mere energisk gave, så kan et orange eller pink gavepapir være det bedste valg. Du kan også tænke over i hvilken anledning du giver gaven. Er det til en fødselsdag, en indflytterfest eller til en som går på pension?

Kan man bruge andet end gavepapir til at pakke en gave ind?

Selvom gavepapir er det mest brugte materiale til at pakke gaver ind, så er der dog andre muligheder. Et alternativ til gavepapir er bokse. Der findes mange forskellige bokse i forskellige størrelser og farver, og de kan bruges, når man ikke ønsker at bruge gavepapir. Bokse kan dog være svære at åbne, og de er ikke særlig miljøvenlige. Der er også dem, der bruger gamle aviser, magasiner eller kataloger til at pakke gaver ind i. En fordel ved dette er, at det er gratis, og at det er miljøvenligt, fordi det ikke bruger naturressourcer. Ulempen er dog, at det kan være svært at pakke gaven ind, fordi man ikke får de helt rene linjer, som man gør med gavepapir. En anden mulighed er at pakke gaverne i plasticposer. Det er også gratis og miljøvenligt, men det giver ikke samme effekt som gavepapir, og det er heller ikke særlig kreativt at pakke gaver ind i plasticposer.