Japansk design i danske hjem

Tatami måtte

Der er blandt mange danskere en stor fascination af Japan og japansk kultur. Japan har siden anden verdenskrig formået at genopbygge landet til en førende verdensøkonomi med højteknologiske produkter og samtidig bevaret deres unikke traditioner og kultur. Det er et land med stor kontrast, og det gælder også indenfor møbeldesign. Danmark og Japan har opbygget gode og stærke relationer. Dansk design er en udbredt eksportvare til Japan. Og i dag ser vi også, at japansk møbeldesign er kommet til Danmark. Det gælder for eksempel den japanske Tatami måtte, der kan anvendes som underlag til en madras.

Bæredygtigt design i naturmaterialer

Behovet for bæredygtigt design er mere og mere udbredt. Både private og virksomheder efterspørger bæredygtige materialer, det vil sige materialer, der kan nedbrydes eller genanvendes. Den japanske Tatami måtte er fremstillet af naturmaterialer, nemlig ris-strå også kaldet søgræs.  Måtten lægges på gulvet, eller man kan lægge to måtter ved siden af hinanden, og så lægges en futon-madras oven på. På den måde har du en smuk og enkel indretning med præg af japansk design og æstetik. Idet Tatami måtten har en naturlig farve af ris-strå, og de ikke er dækket til af stof, ses naturmaterialerne tydeligt og fremhæver det bæredygtige udtryk i hjemmet.

Måtter med flere formål og fordele

Tag ikke fejl af Tatami måttens holdbarhed. En Tatami måtte er slidstærk og kan holde i mange år, hvis bare du plejer den ordentligt. En af de unikke egenskaber ved en Tatami måtte er blandet andet, at naturmaterialerne er fugtregulerende og med til at rense luften i rummet. Det giver et godt indeklima. Du kan således med fordel anvende Tatami måtter som gulvbelægning uden at lægge en madras ovenpå. Det er nemt at støvsuge Tatami måtter og holde dem rene.

Tatami måtte

Japanernes levestil holder ved

Det er ikke lige så hårdt at sidde på en Tatami måtte som på et trægulv. Mange japanere sidder ofte på gulvet, når de spiser ved lave borde, eller ser tv på en lille pude på Tatami måtten. De traditionelle måder at leve på ved at sidde på gulvet har ikke ændret sig, selvom japanerne omgiver sig med moderne teknologi og innovativt design. Den japanske levestil med at spise og sove på Tatami måtter er stadig udbredt i Japan. Udover at udvise respekt tager de derfor konsekvent deres sko af, når de træder indenfor. For ingen vil selvfølgelig træde på den måtte, hvor familien skal spise og sove.

Æstetik og anvendeligt design

Tatami måtter fås i bestemte mål og i en bestemt højde. De rene linjer og det enkle naturlige design kan få dit hjem til at fremstå æstetisk samtidig med, at de kan anvendes til flere formål. Du kan for eksempel med en enkel eller få Tatami måtter afgrænse et hjørne af din stue og stille et lille møbel eller plante på dem og gøre indretningen mere unik. Har du små børn, kan du også bruge Tatami måtter til at indrette en lille legekrog, da måtterne er behagelige at sidde på.