Leg er altafgørende for dit barns trivsel

legekøkken

At lege er enormt vigtigt som barn. Det er her, man bruger sin kreativitet og lærer at involvere sig socialt. Man kan lære meget ved at lege, og fx ved at købe et Legekøkken til sit barn, kan det have sin verden for sig selv, mens forældrene står i køkkenet i den aktuelle virkelighed og kokkererer.

Lad børnene lege selv

Det kan være svært for nogle forældre at lade være med at involvere sig, når børnene leger. Men faktisk er det enormt vigtigt, at man giver dem plads til at udforske hinanden og legene selv uden nogen form for indblanding.

Det er nemlig i disse tidlige år, at børn udvikler sig indenfor sociale kompetencer, fantasi og identitet. Det er deres første sprog og deres første møde med kontakten til andre jævnaldrende, og i denne egen forestillingsverden, de skaber, får de venner og de lærer om, at andre gerne må deltage i legen ved selv at føre legen videre og have fuld magt over den.

Man hører tit børn, der gerne vil have voksne med i legen, og det er ikke fordi, at man ikke skal lege med sit barn, men man skal bare ikke komme og føre legen en retning, for de små væsner har så meget mere fantasi, der helst skal udføres og udfordres af hinanden.

legekøkken

Vigtigt at børn har legetøj

Når man får børn, er det vigtigt, at man anskaffer sig en masse legetøj og gerne af forskellig kaliber, der kan bidrage til at stimulere forskellige sanser. Børn synes ofte, at det er rigtig givende at have legetøj, der er en udgave af den virkelige verden, så de kan imitere fakter og mønstre, de har erfaret der.

Fx når man leger butik som lille – der kan bruges flere timer på, at én sidder bag en kasse og en anden kommer med en sandkage eller et blad, personen gerne vil købe, hvorefter man rækker de små hænder frem og lader som om, at der gives penge. Dette er et fænomen fra den virkelige verden, som der bliver udøvet de små væsner i blandt.

Det samme gør sig gældende med et legekøkken – her kan de lave mad til hinanden eller forældrene, som med imiterede spiselyse nyder maden og kaffen.

Tag dine børn med

Noget, der er enormt sundt, når du får børn, er at tage dem med på ture, så de får dannet et billede af livet uden for børnehaven og hjemmet. Det er vigtigt, så de ikke kun har de normale rammer som reference og perspektiv.

Turene kan være alt lige fra ferier – hvilket er givende, så de ser noget andet end trygge Danmark. Det kan være en tur ud til en bondegård og kæle for dyrene, for hvis der er noget, børn godt kan lide, er det den nærkontakt til de firbenede væsner. I skal heller ikke som forældre være bange for at tage dem med til kulturrelaterede begivenheder, for selvom de måske ikke vil forstå hele essensen af det, I viser dem, kommer det alligevel til at give et indtryk, hvis I er gode til at føre det ned i børnehøjde.

Leg som læring

Når dit barn begynder at blive en smule ældre, er det sundt at lave læringslege. Disse kan være at lære klokken, at skrive et postkort til mormor eller at spille kort, hvor I skal tælle. På den måde gør man læringen til en leg og vender barnet til, at det er sjovt at lære. Det er også altid en god idé at læse sammen med dit barn og løbende snakke om handlingen og personerne samt ordene, der optræder.