Træning med håndvægte

håndvægte

Der er mange forskellige træningsformer derude, og de er alle sammen beregnede til at hjælpe din krop på den ene eller den anden måde. De to mest populære former for træning er løb, som træner hele din krop, og vægttræning, der har fokus på musklerne. Træning med håndvægte udføres ofte i et fitnesscenter, men du kan også købte vægte som privatperson, hvis du ikke har tid eller lyst til at tage i center. Så længe du ved, hvordan du træner sikkert, og altid lytter til din krop, kan du ganske trygt træne med håndvægte hjemme i din egen bolig.

håndvægte

Hvad gør træning med håndvægte?

Hvad gør træning med håndvægte egentlig for kroppen? Når du træner med håndvægte, så fokuserer du på bestemte muskler eller områder. Der er flere måder at træne med håndvægte, og det er ikke altid kun armene, der sættes i fokus.

Håndvægte er en god måde at tilføje ekstra vægt til de øvelser, du normalt laver. Når du lige starter med at træne, bør du ikke tilføje vægte til eksempelvis squats eller mavebøjninger, men når du nemt og hurtigt kan køre dit sæt igennem, kan du påtage dig mere vægt. Du får de bedste resultater, når du bruger håndvægte til at øge din vægt, efter du kan bære din egen. Håndvægte kan også hjælpe dig med at træne din mave – undgå dog at bruge waist trainers eller ”træningskorsetter”, da de kan være farlige og ikke giver noget reelt resultat.

Andre former for vægte

Der findes andre former for vægte end bare håndvægte. Der er vægte, du kan sætte fast om dine arme og ben for at tynge dig ned, så løb bliver lettere i praksis, eller vægtstænder, hvor du altid bør bruge en spotter.

Håndvægte er klart den nemmeste form for vægt, og du kan bruge den til et helt hav af øvelser. Hvis du er ny, så spørg nogen om hjælp, før du kaster dig ud i løft – ellers kan det forårsage skader, der i værste tilfælde vil være til gene resten af dit liv. Lyt altid til din krop, uanset hvilken type vægte du bruger, og stop, hvis noget begynder at gøre ondt. Det er også sundt at holde pause en gang imellem.

Myter om vægttræning

Der er nogle myter omkring håndvægte og vægttræning, og det er vigtigt at tænke rationelt og undersøge dem, i stedet for at stole blindt på dem. Håndvægte vil i det lange løb gøre dine muskler mere prominente, men den slags muskelmasse er ikke li med, at du faktisk er stærk. Skulpterede muskler er ofte ikke beregnede til at tage de store slæb, selvom vægttræning selvfølgelig øger din styrke. Muskler som six-packs vil ikke stå frem hele tiden. De gemmer sig, når du har spist meget eller om aftenen, hvis du ikke har strammet dem op. Vægttræning gør det bare nemmere at få dem frem. Er du utilfreds med din vægt, så vent med at opbygge muskler. De vejer mere end fedt, og vil påvirke din vægt.