Hvilket testamente skal man vælge?

notartestamente

På et tidspunkt kommer man til et punkt i sit liv, hvor man bliver nødt til at tage stilling til sit testamente, da der ikke er nogen mennesker, der kommer til at leve for evigt. Du skal altså finde ud af, hvordan du vil fordele din arv.

Herunder vil du primært blive introduceret fordelene ved at vælge et notartestamente, da det er den mest sikre måde at få lavet sit testamente på – men du kommer også til at lære lidt mere om de to andre testamenter – nemlig vidnetestamente og nødtestamente.

Vigtigheden af testamentet

De fleste er nok opmærksomme på, at det er en ret god ide at have et testamente. Det er selvfølgelig ikke noget af det skønneste at tænke på, fordi det netop involverer, hvad der skal ske med alle dine penge og ting, efter at du ikke længere er her, men derfor er det stadig en rigtig god ting at få styr på det, så du er sikker på, at det er de rette personer, der arver fra dig.

Her er det desuden vigtigt, at der er nogle fagfolk indeover testamentet, da det trods alt er et juridisk dokument. Så helst ikke noget med bare at sidde og lave det derhjemme selv, hvis du ikke rigtig har nogen juridisk viden om det.

Notartestamentet

Hvis du vælger at oprette et notartestamente, så bliver det registreret hos Centralregistret for Testamenter, og det betyder altså også, at det er den mest sikre måde at oprette testamente på – du kan nemlig vide dig sikker på, at testamentet rent faktisk dukker op, når du dør, også selvom du måske har mistet din egen udgave af det. 

Processen med at få notartestamentet oprettet går ud på, at du møder op hos notaren, som derefter sikrer sig, at det rent faktisk er dig, der skal have oprettet testamentet – med ID og underskrift – og derudover også, om du sindsmæssigt er i stand til at få oprettet dette testamente. Det er altså den mest sikre løsning, som gør, at de fleste ting gerne skulle være helt på plads.

Vidnetestamentet

Notartestamentet er ikke den eneste mulighed – der er også andre måder at lave testamentet på, eksempelvis vidnetestamentet. Her er der ikke en notar inde over underskrivelsen af testamentet, men det er blot dig selv, der skal underskrive, hvor du også har to uvildige vidner. Den store forskel på vidnetestamente og notartestamente er dog, at vidnetestamentet ikke bliver registreret nogen steder, og der er derfor ikke den samme sikkerhed i forhold til notartestamentet. 

Nødtestamentet

Det tredje testamente, der er en mulighed, er nødtestamentet, som netop kan oprettes, hvis der sker en nødsituation, der gør, at du er forhindret i at få oprettet en af de to andre testamenter. Her er der ikke rigtig nogen krav til, hvordan testamentet skal oprettes, så det kan skrives ret frit i forhold til, hvilke ønsker man har. Her skal der så dato og underskrift på, og som kan man give det til en vidne. Det vil altså primært være relevant at benytte sig af dette testamente i en nødsituation, da det netop ikke har den samme sikkerhed som eksempelvis notartestamentet.