Iltsvind i de danske vande – Fang dine egne fisk

fangstnet

Grundet klimaforandringer med varme somre, våde vintre og mange andre faktorer, oplever vi stadig mere og tidligere iltsvind i de danske farvande. Det gælder ikke mindst i det nordlige Jylland i Limfjorden, der ellers tidligere har været et frodigt, smukt og hyppigt besøgt sted for både badegæster og fiskere. I længden kan det tidligere og mere omfattende iltsvind dog komme til at have store konsekvenser for fiskeri i Danmark på industriplan.

Hvad er iltsvind?

Du kan som enkeltperson desværre ikke gøre meget ved iltsvind i Limfjorden eller andre steder, ud over at råbe op over fro vores politikere. Du kan dog gøre det nemmere og billigere at spise fisk ved at fange fisk, som de professionelle fiskere nu ikke kan sælge til dig. Få altså gerne fat på et fangstnet, en fiskestang og sæt dig ind i teorien. Så burde du sagtens kunne fange et par fisk til aftensmaden, som de ikke kan finde i deres store kuttere.

Under alle omstændigheder kan det dog være smart at sætte sig ind i, hvad dette iltsvind egentlig handler om, og hvilke konsekvenser det har. Heldigvis kan det, på trods af mange faktorer og indviklede termer, forklares rimeligt simpelt uden at forklejne konsekvenserne. Iltsvind er nemlig mere eller mindre lige præcis, hvad det lyder som. Iltniveauet i vandet svinder ganske enkelt langsomt ind. Det er en proces der sker, når vandet er grumset, vandbunden mangler planter og ingen gør noget ved det. I sidst ende kan det have dødelige konsekvenser for dyr, der lever i vandet. Det gælder ikke mindst fisk, der dog i eksemplet med Limfjorden har haft rig mulighed for at svømme væk.

dreng med lille fangstnet

En holdbar løsning?

Derfor er Limfjorden og flere andre danske vandområder, der er underlagt iltsvind altså snart ubrugelige om sommeren og endda endnu tidligere, hvis man som industrifiskeri ønsker at fange fisk. Som sagt kommer det altså også til at have en betydning for dig som forbruger. I bedste fald vil du komme til at skulle betale betragteligt mere for lokalt fanget fisk. I værste fald vil der slet ikke være nogen lokalt fanget fisk, og så kan du være nødsaget til at spise importeret fisk med værre næringsindhold.

Det er netop derfor, at dit fangstnet og dig gerne skal kunne fange et par fisk. Først og fremmest er lystfiskeri, særligt med fangstnet, selvfølgelig noget helt specielt. Derudover betyder det dog også, at du, bare ved at investere i et fisketegn og et fangstnet en enkelt gang, vil kunne tjene det ind mange gange ved at fange gode og næringsrige fisk i lokalområdet, som kutterne ikke kan fange. I sidste ende er det dog ikke en holdbar løsning. Først og fremmest er dit lystfiskerheld med et fangstnet bare ikke sikkert nok til at kunne lade aftensmaden hvile på to gange i ugen. Derudover slipper fiskene også efterhånden op. Ikke mindst hvis alle begynder på det samme. Det mest holdbare vil derfor være at opfordre andre og politikere til at gøre noget ved klimaforandringer og iltsvind.